Rolluiken

Als je aan het plannen bent voor rolluiken, dan zijn een aantal factoren belangrijk. Deze factoren hebben ook invloed op de prijs van dit type zonnewering. Zo kun je verschillende uitvoeringen kiezen die aansluiten op de vorm van je raam/dak en je eigen behoeften. Ook zijn er verschillende producenten beschikbaar die de nadruk leggen op bijvoorbeeld duurzaamheid of gebruikersvriendelijkheid. Een andere factor is de afmetingen. Daarnaast zijn er 1) elektrische rolluiken en 2) handmatige rolluiken. Veel rolluiken komen per vrachtwagen uit Duitsland maar kunnen ook via de haven uit verre landen komen.

blauwe zeecontainers

Ook rolluiken komen de haven binnen en komen wellicht in een van deze blauwe containers binnen.

Hoe kies je de juiste maat?

Aan de ene kant wordt de maat bepaald door het budget dat je hebt. Hoe groter het raam, hoe meer geld je kwijt bent. Heb je maar een beperkt budget ter beschikking, dan kun je dus door een kleiner raam te kiezen binnen je financiële kostplaatje blijven. Over het algemeen wordt de juiste maat echter bepaald door het vloeroppervlak van de ruimte onder het raam. Wil je een goed leefbare ruimte creëren, dan moet het oppervlak van het glas minstens 10 procent bedragen van het oppervlak van de vloer. Bij een vloer van 10 vierkante meter, heb je dus een dakraam nodig met minstens 1 vierkante meter glasoppervlak.

Standaardmaten of een raam op maat

Veel dakraamproducenten bieden ramen aan in standaardmaten. Deze kunnen snel worden bezorgd, omdat ze al klaarliggen in voorraad. Wil je echter een dakraam op maat laten maken, omdat je oude dakraam afwijkende afmetingen had, of omdat je een speciaal design in gedachten hebt, dan is dit mogelijk, maar is de levertijd langer. En uiteraard betaal je dan ook meer, omdat dit raam speciaal voor jou moet worden geproduceerd. De levertijd ligt gemiddeld rond de 4 weken en voeg je hier extra opties aan toe, zoals zonwering of een rolhor of rolluik/rolgordijn, dan kan dit langer zijn. Welke maat dakraam voor jou geschikt is hangt dus af van je budget, van het oppervlak, de afmetingen of van je persoonlijke smaak.